Zdeněk Zachodil odišiel za Howardom,

Zdeněk Zachodil ako Mikuláš
Zdeněk Zachodil - Einstein i CheGuevara
Zdeněk Zachodil a jeho meč

Zdeněk Zachodil

(17. 11. 1951 – 25. 5. 2013)


Nepoznám človeka, ktorý píše nekrológy rád. V relatívne krátkom čase je toto už tretia rozlúčka s vynikajúcim človekom, a písanie je bolestné a smutné. Nielen preto, že umrel človek. Umrel človek, ktorý mal dlhé desaťročia do činenia s českou a slovenskou fantastikou. A keďže takých ľudí je v našich dvoch republikách málo, prakticky všetci sa navzájom poznajú a mnohých z nich spája dlhoročné priateľstvo.

Písať nekrológy o priateľoch je strašná vec.

Kedysi dávno v inom tisícročí ma Jožko Girovský prehovoril na môj prvý brnenský con – Dracon. Konal sa ešte v hoteli Santon pri priehrade a preslávil sa nielen niekoľkohodinovými radmi pri registrácii návštevníkov, ale i príjemnou, takpovediac rodinnou atmosférou (pokiaľ teda beriete priaznivcov fantastiky ako jednu bohato rozvetvenú, temperamentnú, introvertnú, hulákajúcu či šepkajúcu taliansku rodinu). Tri dni ste vďaka organizátorom nemuseli vytiahnuť z hotela päty. Za ten čas ste zažili kopu zábavy a mohli si pripiť či prisadnúť k obedu a pohovoriť s ľuďmi, na ktorých by ste sa na ulici hanbili hlasnejšie pozrieť.

Potom sa con nazval Fénixconom a presťahoval sa do centra mesta. Ale stále zostal pohodovým stretnutím fanúšikov, takým príznačným pre koniec roka, keď treba pomaly bilancovať, zvoľniť tempo a pri vínku či kávičke sa s ľuďmi podobného zmýšľania uberať k prioritám najdôležitejším. Za všetkou tou pohodou stál on a jeho tím. Neposedný duracel s veľkým srdcom rozdávajúci vo svojich mnohých pamätných prestrojeniach čokoládky, cukríky a dobrú náladu. Nadchnutý organizátor, ktorý bol sám Fanúšikom veľkým F – Fanúšikom fantastiky, pozitívneho myslenia a najmä veľkým, uchváteným fanúšikom života.

Takého človeka nemôžete nemať rád. Ani ako organizátora, ani ako kníhkupca, Big Shamana, spoluzakladateľa Conan society, studnicu nápadov, chodiacu encyklopédiu fantasy literatúry a filmu a najmä nie ako priateľa. Dlhé rozhovory, osobné či písomné, pohotové rady, vtípky, galantnosť a hlavne humor, do ktorého sa halil omnoho častejšie ako do svojich conových kostýmov, sa vám postupne zažerú pod kožu, rovnako ako nákazlivé nadšenie, s ktorým sa púšťal do svojich plánov. Nič pre teba nebolo nemožné, Zdeňku. Až dosiaľ.

Nevyčerpateľná baterka, jeho veľké srdce a svieža myseľ, prestali náhle fungovať. Čo-to naznačovali už predchádzajúce problémy, ale keď prišla správa o ťažkom infarkte, dúfali sme, verili, držali palce. Veď Crom stál pri všetkých svojich bojovníkoch, a Zdeněk sa dosiaľ vždy každému boju postavil čelom. A či sme mu, pri všetkých ďasoch, nedávno nevenovali spoločný darček – meč – k jeho iba šesťdesiatinám?

Avšak boj bol ľúty a trval len pár dní. Náš priateľ dodýchal pol hodinu po polnoci 25. mája 2013, pretože na tomto svete mu už nebolo pomoci. Bol to šok mnohých farieb a levelov, mnohé myšlienky sa ešte neusadili, nezmierili sa a zrejme to ešte trochu potrvá.

Rada by som povedala, že si fandom bez teba neviem predstaviť, Zdeňku. Bohužiaľ, ja si ho predstaviť viem. A pre pokoj v našich dušiach dúfam, že si už s R. E. Howardom a ostatnými tvojimi obľúbencami objednávaš ďalšiu rundu. Fénix povstáva z popola a ak čo len jedno jeho pierko zostalo na tvojom plášti, snáď sa niekedy znova niekde zrodíš.

A ak aj nie, zostaneš aspoň v nás.


Posledná rozlúčka so Zdeňkom Zachodilom bola v piatok 31. 5. 2013 o 13:30 na cintoríne v Hodoníne.

Mapu môžete nájsť tu: https://www.facebook.com/photo.php?…

© Alexandra Pavelková

Diskusia k článku

Žiadny príspevok, založiť novú diskusiu.
Nové v bibliografii
Biblio
Biblio
Biblio
Biblio
Biblio