Recenzia: Star Trek: Do temnoty,

Na tento film sme čakali strašne dlho. Keď Abrams v roku 2009 poslal s Vulkánom do hája aj ikonickú líniu Kirkových dobrodružstiev, i menej pravoverní trekkies končili večernú modlitbu slovami: „Daj, nech viem, čo bude ďalej.“


Ale nemusíte byť ani extra zarytý fanúšik StarTreku, aby ste netrpezlivo preciedzali všetky comingsoony a blastre. Prometheus zvlhčil vesmírne suchoty skôr inými telesnými tekutinami, než slzami dojatia. Divák túžiaci oprieť si oko o nejakú poriadnu vesmírnu loď bol nútený púšťať si dookola staré veci. Preto, keď sa konečne spustila kampaň okolo nového filmu s posádkou Enterprise, holé čakanie sa zmenilo na dilemu: Tešiť sa, či radšej zostať skeptický?

A zrazu to bolo tu. Behom – behotom, skokom – warpotom. Úvod v najlepšom štýle indianajonesoviek: Všetko, čo sa dá pokaziť, sa aj pokazí. Akcia na záchranu planéty, kde sa práve začína rozvíjať civilizácia, sa tiež priposerie. Decká z Enterprise planétu síce spasia, ale Spock pri tom príde (takmer) o život, namiesto úzkostlivého dodržiavania politiky o nezasahovaní má rodiaca sa kultúra novú modlu a ako keby to nestačilo, Vulkánci nevedia klamať. Ani v služobných hláseniach.

James T. Kirk (Chris Pine) za trest príde o ťažko nadobudnuté frčky, so Spockom (Zachary Quinto) ich rozsadia, a na dôvažok dostane po ficáku aj od svojho mecenáša admirála Pikea. V úlohe prvého dôstojníka sa však Jim dlho neohreje, pretože na Flotilu zaútočí zlo. Jedine mladý lampasák, ktorý sa príliš nezaťažuje armádnymi predpismi, má dosť chochmesu, aby videl za zdanlivo nezmyselným útokom časť bravúrne premysleného plánu. Ale už je neskoro. Flotila utrpí bolestné straty priamo vo svojom srdci. Zločinec unikne a znovuvymenovaný kapitán Kirk je vyslaný po jeho stopách na nepriateľské územie. Neoficiálne a hlavne po špičkách, pretože vojna s Klingónmi je na spadnutie. Lenže so 72 torpédami nového typu na palube sa tiché vybavenie záležitosti dá očakávať len ťažko.

Akčnú rovinu plnú vesmírnych naháňačiek, strieľačiek, rozhodovania pod tlakom času a okolností (čo sa nemôže pokaziť, to sa pokazí tiež) príjemným spôsobom zatemňuje najväčší zloduch, akému čelil starodávny Kirk. Je presne taký inteligentný, nepredvídateľný a brutálny, ako stojí v jeho materiáloch. Benedict Cumberbatch (Sherlock) vdýchol novodobému Khanovi dušu muža stvoreného pre veľké činy a ešte väčšie zločiny, a preto je jednorozmernosť jeho motivácií v závere trochu sklamaním. Navyše, dávno pred Kirkom už divák tuší, že Khan nie je jediným, čo sa nebojí zasadiť flotile úder na suspenzor. Tí skúsenejší spoznajú bezcharakterného lotra, len čo sa jeho ksicht po prvýkrát ukáže v zábere, čo trochu uberá na sile momentu prekvapenia.

Snaha pripútať k novej generácii StarTreku aj novú generáciu fanúšikov, najmä tých nežnejších, sa prejavila nielen ukážkovým výberom a štylizáciou hlavných predstaviteľov, ale aj modernými vsuvkami typu „porozprávajme sa o našom vzťahu.“ Niekedy scenáristi trafili a scéna vyšla dojímavo či vtipne, avšak aj v tomto prípade platí, že menej je niekedy viac a hysterická hádka patrí skôr do upírsko-vlkodlačieho dúpäťa ako do raketoplánu rútiaceho sa v ústrety nepriateľovi. Navyše, koľko bolo Vulkáncovi pridané na srdečných záležitostiach, toľko mu bolo ubraté tam hore, takže diváka trochu zarazí, že v kritickej chvíli mu nedocvakne kritická informácia. Ale znova vidieť zúriaceho Spocka s vlajúcou ofinkou za to zrejme stojí.

Je sympatické, že tvorcovia sa nebáli zapracovať do filmu známe prvky z pôvodného univerza, a výmenu tričiek môžu starí fani brať ako bonus. Veď dobrý chaos na vesmírnej lodi nikdy nie je zlý, a keď môže Chekov chvíľu robiť Scottyho, McCoy pyrotechnika, Sulu Kirka, prečo by nemohol aj Kirk raz za čas hrať Spocka? V krátkom slede každý robí prácu niekoho iného, ale dej beží dopredu tak rýchlo, že niet času sa nad tým zamýšľať. Noví netušia, starí akceptujú, kým sa dieťa vovnútri nerozkričí, že aspoň to kĺzanie dlaňou po sklených dverách by mala byť predsa len Spockova robota. Ale vy mu dáte cucnúť itergalaktického megacloumáku, nech je ticho, aby ste sa v pokoji mohli kochať novodobým jadrom a vesmírom tam vonku. A ďalšími naháňačkami, bitkami a strieľačkami, až im všetkým držíte palce, aby v nasledujúcom leveli konečne našli tú Omegu 13 a aby sa všetko dobre skončilo.

StarTrek: Do temnoty je Star Trek. Trochu iný, ako sme čakali, ale nie zas až taký zlý, ako sme sa obávali. Prispôsobený modernej dobe, trochu uponáhľaný, aby zarezonoval na aspoň taký čas, ako ten z roku 2009. Ale vcelku príjemne preklenul biele miesto, ktoré na plátnach kín zanechal posledný dobrý film o vesmírnych lodiach a cestách na miesta, kam ľudská noha dosiaľ nevkročila. A zrejme ho preklenie ešte neraz.


Star Trek: Do temnoty (orig. názov: Star Trek: Into the Darkness)
Žáner: sci-fi, dobrodružný, akčný
Réžia: J. J. Abrams
Výroba: USA, 2013, 132 min.
Hrajú: Chris Pine, Zachary Quinto, Benedict Cumberbatch, Zoe Saldana, Simon Pegg, Anton Yelchin, Karl Urban, John Cho a ďalší.
Hodnotenie: 80 %


Napísané pre Fandom SK

© Alexandra Pavelková

Diskusia k článku

Žiadny príspevok, založiť novú diskusiu.
Nové v bibliografii
Biblio
Biblio
Biblio
Biblio
Biblio