Recenzia: Riddick,

Už prešlo trinásť rokov odvtedy, ako David Twohy vypustil na divákov Čiernočiernu tmu. Toto relatívne lacné béčko sa v priebehu času pretransformovalo na kultové áčko, ktoré nasledujúce roky fanúšikovia hobľovali na dévédéčkach, BR diskoch a kadečom inom. Do vtipov o Chuckovi Norrisovi sa začalo dosadzovať meno Vin Diesel. Bodaj by nie. Nadšení neokukaní herci (Claudia Blacková odpustí), dokonale čistý scenár, kde jediné slovko nepadlo na neúrodnú pôdu, jediný záber neskĺzol mimo stupňujúcej sa samozáchrannej akcie. Za málo peňazí veľa muziky.

O štyri roky nám podhodili Riddicka kresleného a navyše Kroniku temna. Zbytočne komplikovaný dej, striedanie lokácií a kopec metafyzických postáv vyvrhli poctivý boj o prežitie na policu s pompéznymi veľkovýpravnými filmami. Zároveň naučili divákov používať rýchloposuv a sústrediť sa na jedinú pozerateľnú časť filmu – kde dominuje Dieselov Riddick a jeho útek z väzenia Krematórie.

Nuž nečudo, že šuškanda o tom, že nový Riddick má byť niečo ako kópia Tmy, prebúdzala vo fanúšikoch rozporuplné pocity. Aj tie reči, ako sa zháňali peniaze, a nervozita hlavného predstaviteľa i producenta, s ktorou sa nijako netajil, na istote tiež nepridali. Nuž a potom to prišlo.

Ten chlap sa v skutočnosti nevolá ani Vin, ani Diesel. Ale zrejme trafil. Veď viete, ako to s dízlakmi býva. Najprv trochu otáľajú, kým sa chytia, frflú, vypustia kopu smradu, ale keď už začnú šliapať, nič ich nezastaví. A o tom je celý Riddick.

S čistým svedomím môžem prezradiť: Tvorcovia hneď v úvode zmietli bludnú líniu Necromongerov zo scenáristického stola. Navyše tento začiatok poslúžil ako relatívne logický východiskový bod pre zvyšok filmu. Hviezdny plavec žuchne na nehostinnú planétu, ktorú neobývajú rozumné tvory, zato ju obýva množstvo tvorov nerozumných, prírodou dobre vyzbrojených a strašne pažravých. Navyše sa zdá, že všetky sa živia výlučne Riddickmi. Trestancovi na úteku sa darí pramálo. Avšak len do chvíle, kým si neuvedomí, že za jeho nezdar môže náter civilizácie, ktorý sa na ňom ulepil pri pobyte medzi Necromongermi. Rozhodne sa vrátiť k svojej zverskej podstate. (Dobrá správa pre fanúšičky: Dôjde aj na zhodenie odevu. Zlá správa pre fanúšičky: Je to jediný záber, potme a zdiaľky.) Od tej chvíle dej začne prudko odsýpať.

Priemerné IQ živočíchov na planéte sa príliš nezdvihne ani po prílete žoldnierov, ktorí si chcú na holohlavcovi namastiť vrecko. Nie všetci však trestancovi dýchajú na krk s vidinou peňažnej odmeny. Riddick rozohrá dobre premyslenú hru o život, kde sa v krátkom čase zotrú rozdiely medzi lovcom a korisťou, pričom tak ako v ČČT, on zďaleka nie je tým, čoho by sa žoldnieri mali báť najviac.

Návrat k starému dobrému scenáru, kde každá hláška a obraz majú svoj zmysel, vyhladované divácke srdce poteší. Pár (možno) chybičiek sa ľahko stratí, i keď frfloši sa nájdu. Výborne vykreslené postavy podškrtlo fajné obsadenie – neurotického hajzla bez chrbtovej kosti Santanu (Jordi Moll) si proste nemôžete neobľúbiť, rovnako ako ostatné postavy a postavičky (mnohé vopred určené na odstrel). Na svoje si prídu aj obdivovatelia (a priznajte sa, že aj obdivovateľky) Katee Sackhoffovej, ktorá je tu ešte akomak tvrdšia, ako sme boli pri Starbuck zvyknutí. Pokiaľ chcete s priateľmi uzatvárať stávky, kto pobyt na planéte prežije a kto nie, oplatí sa veriť inštinktu (ale robte to potichu, lebo sa po smrti dostanete do špeciálneho oddelenia pekla pre pedofilov a tých, čo sa rozprávajú v kine).

Skalní fanúšikovia plešivca si môžu počas sledovania filmu robiť v duchu poznámky pri každej scéne alebo obraze, ktoré sú takmer identické s tými v Čiernočiernej tme. Diváka, ktorý sa toľké roky tešil na poctivé pokračovanie dobrodružstiev hviezdneho plavca, sprvu tieto reflexie bavia. Časom trošku omrzia, určite sa však stanú predmetom diskusií a možno aj krčmových súťaží.

Čiernočiernu tmu natočili za 23 miliónov. Do nového Riddicka vložil Vin Diesel vlastné peniaze a dokonca založil svoj dom. To, čo sa natočilo, nie je ČČT, pretože tá bola prvá a jediná. Rozhodne sa však tých 38 miliónov oplatilo. Tak toto sme chceli? Nuž, hádam aj hej. Ale tuším by sme prežili aj film, kde by bol Riddick sám celý čas.


Riddick
Žáner: science fiction
Réžia: David Twohy
Scenár: David Twohy
Výroba: USA, 2013, 119 min.
Hodnotenie: 80 %


Článok bol napísaný pre portál Fandom SK, vyšiel 18. 9. 2013.

© Alexandra Pavelková

Diskusia k článku

Žiadny príspevok, založiť novú diskusiu.
Nové v bibliografii
Biblio
Biblio
Biblio
Biblio
Biblio