Prebudený, Vyvolený. Réžia: M. Night Shyamalan, USA, 2000, 107 min.

Vyvolený (orig. Unbreakable) Réžia: M. Night Shyamalan. Scenár: M. Night Shyamalan. USA, 2000, 107 min.

Pôvodne som chcela túto recenziu nazvať „Vyholený“. Nebola som jedinou ženou v kine, ktorá si povzdychla pri zábere na Bruceovu impozantnú plešinu. Ale nejde o to… Naozaj.

Netúžili ste niekedy dať deťom pusu na dobrú noc, nasadiť si čiernu masku so špicatými ušami a zbehnúť do pivnice pre váš batmobil, aby ste nastúpili ďalšiu šichtu? Že ste už z toho vyrástli? Komiksoví hrdinovia vraj neexistujú? Nuž, aj David Dunn (Bruce Willis) žil dobrých štyridsať rokov s podobnými ilúziami. Iné nemal. Ako strážnik na univerzitnom futbalovom štadióne zarobil ledva na podpriemerný byt. Jeho manželstvo s Audrey (Robin Wright) po desiatich rokoch vychladlo ako herpes natretý Veral gelom. Jediný syn Joseph (Spencer Treat Clark – to je chlapec, ktorý sa nechcel stať legionárom, ale gladiátorom) sa tiež neukazuje byť ktovieakou investíciou. A tak sa Dunn s ovesenými plecami vlečie dopredu a nikam, ubíjaný čímsi nedefinovateľným, na čo v žiadnom prípade nechce ani pomyslieť. Až do toho železničného nešťastia…

Život Elijaha Pricea (Samuel L. Jackson) bol omnoho pestrejší. Narodil sa slobodnej matke (Charlayne Woodardová) v časoch, keď černosi boli ešte iba zametačmi, saxafonistami alebo kazateľmi. Kvôli diagnóze osteogenesis imperfecta ho od malička volali Pán Sklo. Jediným rozptýlením dieťaťa, ktoré trávi život v nemocniciach a na gauči v obývačke, boli komiksy. Z nesmelého chlapca sa stáva odborník na kreslené príbehy. Môj človek. V jeho očiach je komiks umením. Vyzná sa v jeho zákonitostiach, je dokonalým psychológom každej postavy, ktorá sa kedy objavila v tenkom rámiku. Má galériu, ktorá zarába. Má veľa času, a tak veľa premýšľa. Jeho teória sa postupom času zdá byť príliš uveriteľnou, a jeho dokazovacie postupy príliš nekonvenčné, aby ich Dunn dokázal ďalej odmietať.

Hrdinovia existujú. Ale môže byť dobro definované bez zla? Vedeli by sme posúdiť krásu, keby nebolo hnusu? Prečo sú niektorí ľudia blbí, škaredí a mantaví, a druhí zasa inteligentní, krásni a šikovní, ako napríklad ja? Ako by sme spoznali hrdinu, keby nebolo zloduchov?

S minimálnym dejom, tichými, nesmelými dialógmi a takmer bez trikových záberov sa M. Night Shyamalanovi podarilo urobiť film, ktorý vás dokáže udržať celý čas v napätí. Dlhé scény, od akých sme si už v amerických filmoch odvykli, vás nútia podopierať krívajúceho muža, zúfalo sa pokúšajúceho utekať dolu schodmi. Budete sa ovládať, aby ste neukazovali prstom na zahmlenú červenú škvrnu v popredí. Budete chcieť vziať zbraň chlapcovi, ktorý túži presvedčiť svojho otca, že je nezraniteľným. Čo ako nenápadne to spočiatku vyzeralo, nepomôžete si. Ste dnu. A na konci si môžete iba búchať do čela, že ste na pointu neprišli sami, hoci vám celý film trčala rovno pod nosom.

Dozvedeli ste sa pravdu, ale stále máte pocit, že vám nepovedali všetko. Z Vyvoleného, rovnako ako z X-menov, vykúkajú zárodky ďalších dvoch dielov – veď do trilógie všetko dobré. M. Night Shyamalan tvrdí že „sa neplánuje žiadne pokračovanie“, ale že „nie znamená jednoducho nie hneď“. Nevadí, počkáme.

Nuž, naozaj ste si istí, že váš brat chodí každý večer na tréning a to, čo má vo vaku, je futbalový dres a nie červený trikot s pavučinovým vzorom? Nie je vám čudné, že váš dedko už ťahá na sedemdesiatku a v živote nebol chorý? Dámy, netrpí váš manžel, ktorý preferuje priliehavé žlté veci, nočnými morami? Viete určite, tú salámu na večeru tak dokonale pokrájal obyčajným kuchynským nožom? A ak to nie je váš brat, dedko, manžel, môže to byť susedov chalan, matikár, alebo ten chlapík, u ktorého si zvyknete kupovať lacnejšie cédéčka.

Pouvažujte, viac vám už nemôžem povedať. Je najvyšší čas navliecť sa do tej čiernej kože, namaľovať si na tvár úškľabok smutného klauna a vyraziť do ulíc. Už ma tam čakajú.

Vyvolený (orig. Unbreakable) Réžia: M. Night Shyamalan. Scenár: M. Night Shyamalan. USA, 2000, 107 min.

8/10


In: Fantázia 17, 2001

© Alexandra Pavelková

Diskusia k článku

Žiadny príspevok, založiť novú diskusiu.
Nové v bibliografii
Biblio
Biblio
Biblio
Biblio
Biblio