Patricia Briggsová: Mihotavé stíny,

Mihotave stiny

Láska má mnoho podôb. Len súčasný trend nám vtĺka do hláv, že láska je čosi ulepené, ufňukané, s červenou obálkou, po čom naozajstný chlap či žena nikdy nesiahne, ak áno, tak len s baterkou pod prikrývkou. Pritom skutočnosť je celkom iná. Láska k žene, mužovi, k deťom, pravde, moci či k sebe samému vedie hrdinov tých „naozajstných“ príbehov, aby dosiahli svoj cieľ.

Patricia Briggsová je majsterkou príbehov, kde sú vzťahy často krkolomné, občas aj krkohryzné. Pozíciu v našich knižniciach si vybudovala predovšetkým dvoma sériami, ktoré sa odohrávajú v jednom svete – vo svete ľudí, fae, vlkodlakov, upírov a Mercedes Thompsonovej (ako väčšinou jedinej zástupkyni svojho druhu). V sérii o Mercedes Thompsonovej je hlavnou hrdinkou automechanička indiánskeho pôvodu, ktorá sa príležitostne mení na kojota, má prepojenie s vlkodlačou svorkou a priateľov (i nepriateľov) medzi všetkými dosiaľ známymi inteligentnými druhmi. V sérii Alfa a Omega sa snaží nedominovať Anna Lathamová, vlkodlačica, ktorá sa stále učí, aké je to byť živým pokladom. Romány oboch sérií sú akčné, dobrodružné, väčšinou s istou detektívnou zápletkou. Ale sú to predovšetkým komplikované vzájomné vzťahy, ktoré rýchly dej posúvajú dopredu. Prirodzene sa nedostane rovnakého priestoru všetkým protagonistom. Práve tomu dosiaľ nevyslovenému – zázemiu, minulosti, motiváciám tajomstvám je venovaná poviedková zbierka Mihotavé stíny.

Zbierku bravúrne otvára obsiahlejšia poviedka Stříbro z čias, keď vlkodlaci boli ešte divokí, neorganizovaní a hlúpi. V rozprávaní plnom bolesti a lásky o počiatkoch Brana a o Samuelovom prvom dramatickom stretnutí s Arianou sa dozvieme aj mnohé zo zákulisia fae. V kontexte s týmto príbehom dostáva román [martinus:106198;od­kaz; Stříbrná relikvie] oveľa pochmúrnejšiu príchuť.

Poviedka Vílí dary nie je omnoho veselšia. Napriek názvu pripomína skôr western na tému „vítejte v dědině, kde cizák zahyne“. Hrdinom je však upír Thomas, ktorý nie je tak celkom cudzinec, a proti nemu stoja s fae. Tie síce nesmú klamať, ale pravdu vedia ohýbať majstrovsky. Preto hľadanie stratenej dedičky ide akomak dramatickejšie, ako by sa spočiatku zdalo.

Drsná poviedka Šeď je venovaná upírke, ktorá stále ľúbi svojho mŕtveho manžela a urobí doslova všetko preto, aby mohli zostať spolu. Názov príbehu Vodící pes napovedá, kam povedie pracovné stretnutie krehkej slepej čarodejnice Moiry a vlkodlaka Toma, ktorý hľadá strateného brata.

Ďalší z výrazných textov je Alfa a Omega a prečítať si o prvotných grambľavých pokusoch o porozumenie medzi zneužívanou omegou Annou a mlčanlivým superalfom Charlesom na pozadí vyšetrovania záhadných úmrtí nikdy neomrzí. Tento príbeh je zároveň aj najzábavnejší. Prinajmenšom sa nestáva každý deň, aby vás hrôzostrašný popravca poprosil o gumičku do vlasov.

Dávidova hvězda je vianočná rozprávka o starom vlkodlačom vojakovi, ktorý dostane šancu znovu sa zblížiť so svojou už dávno nemladou ľudskou dcérou. Pokiaľ teda prežije vyriešenie prípadu, s ktorým dcéra potrebuje pomôcť.

Dvaja, čo kráčajú po tenkom ľade. Asil je už taký starý, že ho možno čoskoro bude treba utratiť. Kara je ešte taká mladá, že svoju premenu nevie ovládať, a preto ju možno bude nutné utratiť tiež. Marok Bran vidí ich šancu v tom, ak sa títo dvaja osamelí odsúdenci spriatelia. Ako to dopadne, prezradí poviedka Růže v zimě. Oproti tomuto skoro komornému príbehu je V rudé s perlami takmer čistá detektívka plná fyzických či duševných zombíkov. Aj tu sa našiel priestor pre zdvihnutie pokrievky, vypustenie pary a bližšie nahliadnutie na milenecké puto vlkodlaka Warrena a ľudského právnika Kyla.

Pokiaľ by vám chýbal Ben, problémový a takpovediac externý prvok Branovej svorky, jemu je venované Vykoupení. Zákazníci a kolegovia majú Bena za nevyčerpateľnú studnicu vulgarizmov, a tak je jasné, že vychádzať s extrémne dominantným vlkodlakom nie je ani na pracovisku IT firmy jednoduché. Do deja však vstúpi fľaška 18-ročnej škótskej a šikanovaná sekretárka Melinda.

Posledná poviedka s názvom Díra explicitne dokazuje, že označiť Mihotavé stíny za zbierku poviedok zo sveta Mercedes Thompsonovej nie je prehnané. V trochu zložitejšej kompozícii sa Mercy ešte stále dokatovaná následkom udalostí v knihe [martinus:171468;od­kaz; Nocí zlomená] pokúša vyhnať ducha, ktorý obťažuje mladý pár. Na vine je, ako inak, láska.

Autorka každú poviedku uvádza vysvetlením, prečo, ako a za každých okolností bola napísaná, čo poskytuje pridanú hodnotu najmä zberateľom a zvedavcom. Kniha je doplnená o pár vystrihnutých scén z predchádzajúcich kníh. Napriek zdanlivo odlišným témam a postavám kniha pôsobí súdržne. Navyše, nielenže poskytuje akýsi doplnok k téme fanúšikom oboch sérií, ale zároveň môže fungovať ako ochutnávka Briggsovej textov pre tých, ktorí sa s autorkinou tvorbou ešte nestretli.

V každom prípade ide o priehrštie pútavých príbehov o tom, aké rôzne podoby môže mať láska, a k akým rôznym následkom vedie. Kto nikdy neľúbil, nech hodí kameňom.


V sérii o Mercedes Thompsonovej dosiaľ vyšlo:

1. Měsíční píseň
2. Krevní pouto (ukážka z knihy)
3. Železný polibek (recenzia)
4. Zkřížené hnáty
5. Stříbrná relikvie
6. Říční znamení
7. Spálená mrazem (recenzia)
8. Nocí zlomená (recenzia)
- Mihotavé stíny (recenzia)
9. Ohnivý dotyk (recenzia)
10. Dlouhé ticho (recenzia)

V sérii Alfa a Omega dosiaľ vyšlo:

1. Štvanice (ukážka z knihy)
2. Loviště (recenzia)
3. Dvojí spravedlnost (recenzia)
6. Smrtící žár (recenzia)


Vyšlo 16. 7. 2015 na Fandom SK

© Alexandra Pavelková

Diskusia k článku

Žiadny príspevok, založiť novú diskusiu.
Nové v bibliografii
Biblio
Biblio
Biblio
Biblio
Biblio