Mágia knihy, Ilona Andrews: Magie krve, 2012

Ilona Andrews: Magie krve - obálka

Nie je to len môj dojem, že súčasná knižná fantasy je preupírená a prevlkodlačená. Rovnako aj filmová, i keď na plátne sa aspoň kde-tu kmitne pavúk, netopier alebo chlapík so svietiacim krúžkom uprostred hrude. Človek už len čaká, kedy sa nájdu peniažky na nejaký slušný remake Van Helsinga, ktorý konečne vytiahne riadny kolík, strieborné guľky a dá to tu do poriadku.

A tu, kde sa vezme, tam sa vezme, vezme sa Kate Danielsová.

Magie mrtvých je už štvrtým dielom série o mladej žoldnierke, neoficiálnej členke Rádu rytierov milosrdnej pomoci. V komunite meňavcov si Kate získala nehynúcu slávu jednoduchou vetou: „Cica, na ccc…“ Jej práca spočíva v odstraňovaní problémov, ktoré vyvolávajú v našom technickom svete nepredvídateľné vlny mágie, a zároveň v konzultovaní a riešení niektorých magických aspektov práve na pôde Rádu. A v kľučkovaní medzi administratívnymi prekážkami zo strany polície, zo strany Rádu, a aj zo strany Svorky, ktorá sa tiež riadi vlastnými pravidlami. A tak sa musí Kate potýkať s upírmi, čarodejníkmi, vlkodlakmi a inými potvorami, o ktorých sme si dosiaľ mysleli, že existujú len v rozprávkach. Prípadne v rozprávkach pre dospelých.

Kniha začína presne v mieste, kde skončila tretia časť série s názvom Magie útočí. Na základe prehratej stávky Kate chystá vo veľmi sporom oblečení (s mašličkou) bohapusté obžerstvo práve pre dotyčnú cicu – Pána šeliem a mierotvorcu všetkých atlantských chlpáčov a šupináčov Currana. Cica sa však na súkromné hody nedostaví. Ba čo viac, po hodinách čakania a obhrýzania si nechtov Kate dostane odkaz, nech si svoju sexy večeru strčí… za klobúk.

Niet väčšieho nepriateľa, než je ohrdnutá žena. Niet väčšieho nepriateľa, než žena, ktorá dosiaľ nepoznala lásku, odmietala ju, po strastiplných skúsenostiach sa konečne odhodlala v lásku veriť, a jej viera bola pošliapaná a zadupaná do blata. Kate sa nemstí. Kate nekričí, nerobí cirkus a nežiada satisfakciu. Kate nerobí žiadne opatrenia. Kate nerobí nič, okrem svojej práce, a to až tak, že vlkodlakom tŕpnu zuby, hyenodlakom mrzne krv v žilách a levodlaci prichádzajú o rozum, postavenie a možno aj o život.

Dobrodružný dej nie málo pripomína klasickú detektívku drsnej školy šmrncnutú mágiou a viac než ľudskými parametrami. Osobné problémy idú bokom, pretože Kate rieši závažný problém pripomínajúci úder jazdcov z Apokalypsy, ktorý, ako sa ukáže, má pôvod v jej vlastnej minulosti. Čo ako sa mladá žena snaží celý život nevytŕčať z davu, čo ako sa snaží páliť každú stratenú molekulu svojho genetického kódu, pravda raz musí vyjsť na svetlo a udrieť ju rovno medzi oči.

Je veľmi osviežujúce po záplave veľmi podobných textov čítať niečo, čo, podobne ako Kate, chtiac-nechtiac vytŕča z davu. Autorská dvojica manželov vystupujúca pod menom Ilona Andrews si písanie očividne užíva. Svet nepravidelne rozdelený na čas technológie a mágie má svoju logiku a pre čitateľa i svoje čaro, i keď žiť tam, kde vaša chladnička pracuje striedavo na elektrinu a striedavo na debnu s ľadom, kde poplašné zariadenia, pouličné osvetlenie a televízor idú pri vlne mágie do hája, je rozhodne lepšie v knihe ako v skutočnosti. Našťastie, i keď téma je vážna, humor, hlavne čierny, tu rozhodne nehrá druhé husle.

Mágii krvi Kate dospela. Dospela k dospelej osobnosti i k závažným rozhodnutiam týkajúcim sa osobného i profesionálneho života. My, ktorí sme jej držali palce, veríme, že tieto rozhodnutia boli správne a pre ňu a celý svet výhodné.


Magie krve

Autorka: Ilona Andrews

Preklad: Hana Šimečková

Séria: Kate Danielsová 4

Forma: hardback

Počet strán: 272

Vydal: Fantom Print, 2012

Hodnotenie: 80 %


Vyšlo 20. 11. 2012 na Fandom SK

© Alexandra Pavelková

Diskusia k článku

Žiadny príspevok, založiť novú diskusiu.
Nové v bibliografii
Biblio
Biblio
Biblio
Biblio
Biblio