Baahubali: Začiatok, Veľkolepé indické dobrodružstvo

Napriek obrovskému množstvu filmov, ktoré Bollywood, v tomto prípade vlastne Tollywood ročne vyprodukuje, súčasná indická tvorba slovenskému publiku nie je veľmi známa. Stretávame sa s ňou najčastejšie na filmových festivaloch a na Dvojke sem-tam narazíme na nejakú sociálnu drámu.

Raz začas sa ale oplatí opustiť vychodené cestičky a pozrieť si niečo, čo sa vymyká európskemu či americkému trendu. Obzvlášť, ak ide o veľkovýpravnú filmovú dilógiu, v ktorej sa spája historický epos s dobrodružnou fantasy a kopou skvelej muziky.

V úvode filmu sme svedkami drámy: Z jaskyne pod vodopádom vylezie staršia žena s bábätkom, ktorú prenasledujú vojaci. Na prvý pohľad to nie je žiadna chudera. Svedčí o tom jej bohatý odev a fakt, že ozbrojencov, čo sa k nej dostali najbližšie, rozfaklila jedným ťahom. Nepriateľov je však priveľa. Žena nemá iné východisko, iba pohrúžiť sa do rieky. Prudkej vode však nedokáže vzdorovať, a tak v zúfalstve prosí Šívu, aby zachránil aspoň dieťa a vzal si jej život.

A tak sa aj stane. Chlapčeka zbadajú obyvatelia dediny. Keďže jeho opatrovníčku už nedokážu zachrániť, bezdetná Sanga si ho vezme za svojho. Pomenuje ho Šívudu. Aby zabránila prípadnému nešťastiu, dá chodbu pod vodopádom zahatať. Z chlapca rastie rúči mladý muž, ale zároveň aj tvrdohlavý beťár. Napriek matkinmu zákazu si odmalička trénuje výnimočnú silu a šikovnosť práve lezením hore vodopádom. Tisíckrát spadne a tisíckrát sa otrasie, no stále to nestačí, aby sa dostal na vrchol. Až jedného dňa mu osud či bohyňa rieky doprajú motiváciu v podobe krásneho dievčaťa. Hormónmi natlačený mladík konečne prekoná prekážky a ocitne sa „tam hore“.

Šívudu tak prekročí vodnú čiaru, ktorá oddeľovala jeho šťastný život v mierumilovnej dedine od vonkajšieho sveta plného intríg, klamu, nespravodlivosti, ale aj dobrodružstva a lásky. Slečna jeho snov je totiž členkou partizánskej skupiny, ktorá sa snaží oslobodiť skutočnú kráľovnú, väznenú uzurpátorom. Šívudovo sofistikované nadbiehanie jej narobí problémy, a tak sa mladý šibal má čo oháňať, aby si to u svojej lásky vyžehlil. Je vopred jasné, že práve Šívudu je pravým dedičom trónu, ibaže cesta ku kráľovskej korune je akomak prešpikovaná chladnými i horúcim zbraňami. A závojmi.

Ako už bolo spomenuté, Baahubali je veľkolepo poňatý fantasticko-historický epos, a tak nikomu nepríde neprirodzené, že sa v istej časti filmu vrátime o pár desaťročí dozadu, keď o trón bohatého kráľovstva Mahišmati súperili dvaja bratia. Jeden vynaliezavý, silný a láskavý, druhý prešibaný, mocný a bezohľadný. Pre dvoch kohútov na smetisku niet miesta, obzvlášť, keď sa objaví tretia strana, ktorá si za pomoci armády tiež nárokuje kráľovstvo i posteľ kráľovnej matky. Milovníci dômyselnej vojnovej stratégie a masových bojových scén si teda prídu na svoje, rovnako ako tí, ktorí uprednostňujú niečo romantické.

Je veľmi osviežujúce vidieť po tohoročných blockbusteroch, ktoré sa s rozkošou vyvaľujú v depresii, odcudzení, cynizme alebo detinskom pátose, niečo, čo chytí za oko, ucho i srdce. Dobrému pocitu napomáhajú predstavitelia, ktorí akoby sa prevtelili do svojich úloh – ako na strane „klaďasov“, kde kraľuje osvedčený rebel Phrabas a dôstojná Anushka Shettyová či úctyhodná Ramya Krishnanová, tak na strane „záporákov“, kde Rana Daggubati zahviezdil tak mohutne, až je vám ľúto, že jeho postave prajete tú najhoršiu smrť. Kus zaslúženej slávy si bezpochyby odtrhne aj Satyaraj v úlohe rozorvaného Kattappu, či mladučká bojovníčka Avantika, ktorú si zahrala a zatancovala Tamanna Bhatia. Keď už sme pri herečkách, na rozdiel od trendových hollywoodskych vychrtlín s napumpovanými gambami, ženy v Baahubalim sú šťabajzne krv a mlieko. A tie, ktoré majú kilečko navyše, nosia svoju slaninu s gráciou, ktorú by im aj Venuša závidela. Milóska či Vestonická.

A áno, zatancovala. Pre nikoho snáď nie je tajomstvom, že filmy indickej produkcie sú pretkané hudbou, piesňami a tancom, čo niektorých núti zaškatuľkovať ich ako „muzikály“. Nuž každému, ako sa mu ráči. Faktom je, že Keeravaniho hudba je dôležitý činiteľ, ktorý robí z filmu zážitok, aký ešte nejaký čas nevyženiete z hlavy.

Tvorcovia na Baahubalim vonkoncom nešetrili, naopak, podľa všetkého ide o zatiaľ najdrahší indický filmový projekt. Je to vidno, hoci divák odchovaný na súčasnej západnej kinematografii si pri niektorých vizuálnych efektoch povie, že sem zrejme tie peniaze netiekli. Sila filmu ale nie je v špeciálnych efektoch ani v bojových scénach a širokouhlých exteriéroch, dokonca ani v úžasných kostýmoch, ale v jednoduchom, priamočiarom dobrodružstve, v plnokrvnosti hereckých a speváckych výkonov, v scénach, pri ktorých vám naskakuje husia koža alebo pri ktorých musíte zatlačiť slzu. V hrdinoch a hrdinkách, s ktorými sa chcete kamarátiť a ktorým držíte palce, aby to s nimi v druhom dieli, ktorý vyjde v roku 2016, dobre dopadlo.


Baahubali: Začiatok (Baahubali: The Beginning)
Žáner: fantasy, akčný, historický
Réžia a scenár: S. S. Rajamouli
Výroba: India, 2015, 159 min.
Hrajú: Prabhas, Rana Daggubati, Anushka Shettyová, Tamanna Bhatia, Ramya Krishnanová, Nasser, Kiccha Sudeepa, Satyaraj, Tanikella Bharani, S.S. Rajamouli a ďalší.

Hodnotenie: 80 %


Baahubali: The Beginning– oficiálny trailer


Vyšlo na Fandom.sk 17. 11. 2015

© Alexandra Pavelková

Diskusia k článku

Žiadny príspevok, založiť novú diskusiu.
Nové v bibliografii
Biblio
Biblio
Biblio
Biblio
Biblio