Ako slepí bohovia, Tak ako bohovia

Gustáv Murín - Tak ako bohovia

Gustáv Murín je publicista známy z televízie, rôznych časopisov, medzi ktorými nechýbajú ani medzi pánmi obľúbené stránky so zajačími ušami. Fanúšikom sci-fi iste neuniklo jeho pochopenie pre tento žáner a spojenie s Cenou Gustáva Reussa.

Kniha TAK AKO BOHOVIA s podtitulom „Vedecko-fantastická biológia pre každého“ je najčerstvejším dielom tohto publicistu. Kdesi na začiatku bol možno sen spojiť vízie spisovateľov science-fiction so skutočnými výdobytkami súčasnej vedy. No kniha sa stala strhujúcim dokumentom nedávnej histórie, súčasnosti i budúcnosti najpropagovanenších a súčasne najututlávanejších vynálezov v oblasti biológie. Čitateľsky príťažlivým spôsobom tu autor prináša najnovšie informácie, šokujúce štatistiky a údaje. O mnohých z nich sme dosiaľ netušili, alebo nechceli tušiť, no tým viac hrozí, že v budúcnosti nám vrazia do hrdo zdvihnutej brady plnou silou. So širokým celosvetovým záberom Murín uvádza konkrétne príklady vydarených i nevydarených pokusov, ich následkov a ich možných následkov. Jednoducho a zrozumiteľne prináša veci, ktoré v odbornej terminológii znejú tak cudzo, ako keby ani neboli. Strháva závoj nedotknuteľnosti z tváre čoraz užšie špecializovanej vedy a tým čitateľa núti zamyslieť sa.

„Aj matka je neistá?“ pýta sa autor v kapitole, venovanej asistovanej reprodukcii. Chcete sa dozvedieť, ako sa robí chlapec? Je Jurský park naozaj len nápad známeho spisovateľa? Ako je to so šialenými kravami? Myslíte si, že ste nikdy nejedli geneticky upravené potraviny? Ako súvisí farba vašich očí s priebehom meningitídy? Odkiaľ sa vzal antrax? Naozaj sme sa už vykašľali na TBC? Koľko orgánov v ľudskom tele sa dá vymeniť, aby ostal človek človekom? Prečo veda naplno šliape do pedálov praktizovaním najnovších nápadov, kým právny a sociálny systém ledva ťahá nohy ochromené zastaralými zákonmi a predsudkami? Gustáv Murín sa snaží ľudským spôsobom predostrieť odpovede na tieto otázky, a pokiaľ ich nepozná – pretože zatiaľ niet nikoho, kto by ich poznal – ponúka priestor na zamyslenie.

Ak vám teda nie je ľahostajné, v akom svete žijete a aký svet čaká vaše deti, prečítajte si túto knihu. Ale nebuďte prekvapení, keď sa namiesto očakávaných odpovedí dozviete aj veci, ktoré ste kvôli pohodlnému spánku nikdy nechceli vedieť.

Gustáv Murín: Tak ako bohovia Vydavateľ: Slovart Bratislava Rok vydania: 2001 Počet strán: 262 Cena 199,– Sk Ilustrácie: Ján Valter ISBN 80–7145–612–8

In: Fantázia

© Alexandra Pavelková

Diskusia k článku

Žiadny príspevok, založiť novú diskusiu.
Nové v bibliografii
Biblio
Biblio
Biblio
Biblio
Biblio