Recenzia – Terry Pratchett: Muži ve zbrani – audiokniha,

muzi-ve-zbrani-audiokniha

Vydavateľstvo OneHotBooks sa sériou audiokníh rozhodlo urobiť radosť fanúšikom nesmrteľnej humornej fantasy zo sveta Plochozeme od spisovateľa Terryho Pratchetta. Tentokrát ide o pokračovanie príbehov Nočnej hliadky, samozrejme, v geniálnom preklade Jana Kantůrka.


Muži ve zbrani nie sú tá kniha, kde úbohí policajti Noby Nóblhóch a Tračník vytiahnu do vojny. Je to ten diel, ktorý predznamenáva posun diania okolo veliteľa Elánia a jeho kolegov od zábavnej a ironickej, resp. parodickej fantasy k zábavnej, ironickej a fantastickej detektívke drsnej školy. Samotný Elánius sa tu chystá do výslužby z dôvodu svojej svadby s nesmierne bohatou a váženou lady Berankinovou. Jednou z vecí, ktorá sa v knihe musí vyriešiť, je otázka jeho nástupcu.

Preto aj záhadná smrť trpaslíka, ku ktorej neskôr pribudne ešte záhadnejšia smrť klauna, zostáva na zodpovednosti a širokých pleciach desiatnika Karotku. Otázka nástupníctva však netrápi iba Nočnú hliadku. V takom veľkom meste, akým je Ankh-Morpork, musia raz za čas vyliezť na povrch podvratné živly. Zdá sa, že pod Patricijom sa stolec znova poriadne zakymáca. Mesto má totiž podľa všetkého právoplatného kráľa. Kto však ním asi tak je? Znalec mesta Karotka, hoci len desiatnik (a de iure trpaslík), vedie vyšetrovanie, ktoré smeruje stále hlbšie a hlbšie do bahna veľkomesta. No čím viac sa dozvie, tým viac sa zdá, že, že za všetko môže „nic“.

Vypočujte si ukážku z audioknihy Muži ve zbrani

Autor v tejto zábavno-pochmúrnej fantastickej detektívke výborne využil príležitosť na bližšie predstavenie mesta s jeho zákutiami, ekonomikou, pamätníkmi, cechmi a vskutku rôznorodými obyvateľmi. Veď je aj potrebné, aby sa čitateľ, rovnako ako kráľ, oboznámil s územím, kde sa odohrávajú osudy, ktoré s istou dávkou obraznosti môžeme nazvať ľudské. Jednou z postáv, ktorá funguje ako svojrázny sprievodca, je hovoriaci pes Gaspoda; tentokrát v tandeme s policajtkou – vlkodlačicou Anguou. V rámci korektnosti prebieha verbovanie iných ako ľudských členov do radov polície priam s živelným nadšením, takže čitateľ/poslucháč sa dozvie veľa nového aj o menšinových obyvateľoch.

S uvedeným logicky súvisí, že v knihe je postáv ako maku. Terry Pratchett je navyše známy nielen dynamickými opismi, ale aj trefnými dialógmi. Pre interpreta audioknihy to znamená náročnú úlohu: svojím hlasom čo najprirodzenejšie odlíšiť prehovory jednotlivých postáv. Herec Jan Zadražil, ktorý Mužov ve zbrani načítal, o sebe prezradil, že pri príprave knihy používa ako pomôcku farebné pastelky. Tu evidentne musel použiť takú farebnú škálu, že aj Benetton by obelel od závisti. Výsledok v réžii „dvorného“ režiséra Hynka Pekárka je však vynikajúci. Interpret navyše tým dôležitejším postavám vyrazil taký punc osobitosti, že vám ich hlas bude znieť v ušiach, aj keď si budete čítať tlačenú knihu. Mimochodom, aj vy si pri počúvaní alebo čítaní predstavujete Karotku ako Billyho Rosewooda z Policajta v Beverly Hills?

Audiokniha Muži ve zbrani sa so cťou zaradila medzi úspešne spracované diely tejto série. Nezostáva nič iné ako ju odporučiť a tešiť sa na nasledujúce: Sekáč a Nohy z jílu.


Audiokniha Muži ve zbrani je okamžite dostupná na stiahnutie na Audiolibrix


Muži ve zbrani
Žáner: fantasy
Autor: Terry Pratchett
Preklad: Jan Kantůrek
Vydavateľstvo: OneHotBook
Interpret: Jan Zadražil
Formát: MP3 na stiahnutie (826 MB), 2 CD
Dĺžka nahrávky: 14 hodín, 18 minút
EAN: 8594169482743

Stretnite sa s Alexandrou Pavelkovou aj na Facebooku.


Súvisiace linky

Rozhovor: Fanúšik Terryho Pratchetta Jan Zadražil hovorí o svojej práci na audioknihe Stráže! Stráže!

Recenzia – Terry Pratchett: Stráže! Stráže! – audiokniha

Recenzia – Terry Pratchett: Čarodějky na cestách – audiokniha

Recenzia – Terry Pratchett: Soudné sestry – audiokniha


Vyšlo na Fandom.sk 29. 4. 2020


Zdroj foto

© Alexandra Pavelková

Diskusia k článku

Žiadny príspevok, založiť novú diskusiu.
Nové v bibliografii
Biblio
Biblio
Biblio
Biblio
Biblio