Ukážka z pripravovanej knihy Štyria mačkatieri: Agenti s povolením,

Toto je ukážka z knihy pre deti a ich rodičov o Žabkovi, Buckovi, Bobovi a Mime a ich malých i veľkých kamarátoch s názvom Štyria mačkatieri.

Kniha vyjde v roku 2019.

Napísanie knihy z verejných zdrojov podporil formou štipendia Fond na podporu umenia.

Logo Fond na podporu umenia modre na bielom

Kniha Štyria mačkatieri je už dostupná v predpredaji na Martinuse so zľavou 20 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Kapitola 23. Agenti s povolením

Keď sa Žabko dobre najedol, išiel sa, ako obvykle, blázniť. Žabík sa totiž veľmi rád blázni. Behal, naháňal guľôčku, skočil do papierovej škatule, kde lovil druhú guľôčku. Potom si išiel zobrať do poličky plyšovú myšku. Keď prestala utekať, už ho nebavila a nechal ju tak. Vyskočil na gauč a hoci na prvý raz netrafil, vyskočil aj druhýkrát. Tam sa pobil s vyšívaným vankúšom. Keď sa vankúš prestal brániť, kocúrik zoskočil dolu a behal po byte mraukajúc, aby sa niektorá z mačiek išla s ním hrať. No ostatné mačky, tak ako to majú vo zvyku, po dobrom jedle zaľahli: Bobík obsadil kreslo, Bucko zaliezol do prútenej búdky a Teta Mima si našla svoje miesto na okennom parapete. A tak Žabko pobehoval a mraukal, až nakoniec pribehol za Veľkou mačkou a začal ju prehovárať, aby sa s ním šla šklbcovať.

„Ach, Žabko,“ povedala Veľká. „Keby si bol zdravý, tak by ti jeden svet nestačil.“

Trochu mu ťahala šnúrku, ktorú Žabko naháňal. Ale po čase odišla do kuchyne pripravovať večeru a Žabko sa zasa musel blázniť sám.

Naveľa-naveľa sa mu podarilo zobudiť Boba. Chvíľu sa hrali po byte chytky a robili taký dupot, že pobudili aj ostatné mačky.

„Čo robíte taký štabarc? Tu sa vôbec nedá spať,“ hundrala Teta Mima.

„Povedala mi, že jeden svet mi nestačí,“ pochválil sa Žabko.

Mima nadvihla obočie. „V tom prípade si ako ten Bond.“

„Bond?“

„Bond. Ten, čo ho v nedeľu pozeráme s Babkou. Agent s povolením zabíjať.“

„Aháááá!“ Žabkovi sa rozsvietilo. Sadol si a na chvíľu sa zamyslel. Potom zdvihol uši. „Volajte ma Bond. Žabko Bond.“

„Aj ja chcem byť Bond! Bucko Bond!“ zamrnčal Bucko, ktorý si ešte pretieral oči.

„Jediný poriadny Bond tu môžem byť ja. Bobo Bond,“ ozval sa Bobo dôležito. „Iba ja mám povolenie zabíjať. Aspoň čo sa myší týka.“

„Ja chytám muchy!“ nedal sa Žabko.

„A ja pavúky,“ nesmelo mňaukol Bucinko.

Teta Mima prevrátila oči. „Každý môže byť Bondom, ťuťmáci. Bondov je dosť pre všetkých.“

Kocúri na ňu obdivne pozreli. Teta Mima bola stará a z pohovky alebo Babkiných kolien videla už veľa filmov. Najviac sa jej páčili tie, ktoré neboli príliš hlučné, kde sa veľa behalo a skákalo. Tie, kde sa lyžovalo, mala najradšej.

„Je to jednoduché,“ vysvetľovala.“ Ty budeš Žabko Bond z tých filmov, kde hrá Pierce Brosnan. Lebo si štíhly, čierny a elegantný. Ty budeš Bobo Bond z filmov s Rogerom Moorom. Jeho si bez motýlika neviem ani predstaviť a ty máš motýlika od narodenia. Ty…“ pozrela sa na Bucka a tuho sa zamyslela, lebo bolo naozaj ťažké predstaviť si tohto dobráckeho kocúrika ako agenta 007. „Ty budeš Bucko Bond s Danielom Craigom. Si už trocha poobtĺkaný, ale stále fešák.“

bobo bond

Bucko sa spokojne posadil a už si predstavoval, ako bude v úlohe fešáckeho agenta sedieť v teple za francúzskym oknom a kontrolovať svet.

„A ja…“

„Ty, Mima?“ začudoval sa Bobík. „Veď ty si dievča!“

„A ty si kocúr. Využi svoju predstavivosť! Ja budem Mima Bond z filmov so sirom Seanom Connerym.“

„So syrom?!

„Hlupáčikovia,“ žmurkla Teta Mima. „Sir je predsa šľachtický titul. A ja som šľachtená. A navyše…“

„Čo navyše?“ začudovali sa kocúri.

„Navyše som sivá!“

Proti tomu sa nedalo nič namietať.

Štyria agenti sa rozbehli na všetky strany – Žabko Bond išiel hľadať nejaké muchy, Bucko Bond pátral po pavúkoch pod kobercami a Bobo Bond sa vrhol k dvierkam do záhrady, aby tam skolil nejakú myš. Len Mima Bond vyskočila naspäť na svoju deku na okne. Pre čo iné, než splniť si svoju bondovskú povinnosť. Veď už bola, rovnako ako sir Sean Connery, sivovlasým agentom na odpočinku.

Stretnite sa s Alexandrou Pavelkovou aj na Facebooku.

© Alexandra Pavelková

Diskusia k článku

Žiadny príspevok, založiť novú diskusiu.
Nové v bibliografii
Biblio
Biblio
Biblio
Biblio
Biblio