Princ noci - Lovec, Yves Swolfs: Princ noci. Barlow Comics, Ostrava 1999.

Princ noci

V čase, keď som sa ešte pokúšala navyknúť mačku na obojok a keď som sa dokázala pohodlne prechádzať popod kuchynský stôl, žil v susedstve jeden chlapec. Veľmi atraktívny chlapec. Bol o hlavu vyšší odo mňa, mal jemné črty tváre a tetu vydatú vo Francúzsku. Keďže vtedy ešte nebolo v móde zabúdať na chudobných príbuzných, milá tetuška svojmu synovcovi posielala každučké novučké číslo Pifa.

Boli to krásne časy. Nášho šťastne spríbuzneného suseda milovali všetky deti z ulice. Hoci sme po francúzsky nevedeli viac ako “merci” (boli sme vychované deti, iné slová začínajúce sa na “mer” a ostatné francúzske veci sme sa naučili oveľa neskôr), každú epizódu kamarátskeho Pifa, prešibaného Asterixa a hrdinského Rahana sme poznali naspamäť.

Všetko sa mení. Výškový pomer medzi mnou a susedom sa pretočil opačným smerom. Na vodítko pripínam vlčiaka a aby ste sa dostali ku komiksu, nepotrebujete mať tetu za čiarou. Lovec (Le Chasseur, 1994) je prvou epizódou série Princa noci (v origináli pokračuje La lettre de l`inquisiteur 1995; Pleine Lune 1996, Le journal de Maximilien 1999). Scenár i obrázky stvoril Yves Swolfs, známy aj ako autor Duranga a spoluautor Dampierre. Ide o temný horor s upírskou tematikou. V úvode Barlow Comics prináša základné fakty o tejto takmer nesmrteľnej rase.

O čom je Lovec? Messire Jehan de Rougemont miluje svoju krásnu ženu Mariannu tak silno, ako dokáže, čo teda v jeho prípade nie je bohviečo. Napätú situáciu na hrade preruší príchod potulného speváka. Vykľuje sa z neho Kergan Le Trouvère, Princ noci, ničomný upír vyššej triedy s dlhoročnými skúsenosťami. Kergan sa rozhodne svojpomocne urobiť si z Marianny svoju služobnicu a tým zbúra chatrné ruiny Jehanovho rodinného krbu. Messire Jehan je po čase nútený preklať dreveným kolom to, čo zostalo z jeho manželky. Hlboko otrasený sa vydáva na dlhú cestu s cieľom zničiť pôvodcu svojho nešťastia. Aby aspoň čosi po ňom zostalo, svojho ešte batoliaceho sa potomka zaťaží prísahou, či skôr kliatbou – ak jeho krížová výprava dopadne neúspešne, je každý prvorodený syn Rougemontského rodu povinný kráčať v jeho šľapajách a prenasledovať zlo zosobnené Rytierom noci až do jeho zahubenia. Jehanova cesta nie je ľahká, Kergan je talentovaný upír. Zanecháva za sebou červené mláky a stále čerstvejších príslušníkov svojej rasy. Jehan sa postupne stáva odborníkom na hubenie krvilačných neľudí, no stále sa nemôže dostať na kožu pôvodcovi všetkého zla. K finálovému stretnutiu dochádza v dedine, kde žije milovaná i nenávidená vedma Enora.

Paralelne s príbehom sa zoznamujeme s Vincentom Rougemontom, priamym Jehanovým potomkom ktorý v roku 1933 žije v Paríži. O svojom osude môže tušiť iba podľa škaredých snov, pretože jeho otcovi i starému otcovi sa podarilo predurčeniu šťastlivo vyhnúť. Prevezme Vincent rodinnú štafetu? Mali by sme sa to dozvedieť v ďalšej časti série. Jeden zošit stojí 99 Kč. Za dve minúty jazdy v motorovom rogale nad jednou stredoslovenskou priehradou zaplatíte stovku v slovenských korunách, rovnako ako za donáškovú pizzu. Nemá teda význam vyhovárať sa na nízke príjmy, je len otázkou priorít, ktorú atrakciu si doprajete.

Mimochodom, neviem, čo majú všetci proti upírom. Pre ťažkého anemika, ktorý nemôže vychádzať na slnko a v noci zle spí, život vôbec nie je ľahký. Viete, akú silnú vôľu to chce, aby človek potlačil tú neuhasiteľnú túžbu po teplej, čerstvej, osviežujúcej, životodárnej, bože, a tak skvele chutiacej krvi?

Yves Swolfs: Princ noci. Barlow Comics, Ostrava 1999. Preklad Zdeněk Dlouhý Epizóda Lovec (Le Prince de la Nuit: Le Chasseur)

© Alexandra Pavelková

Diskusia k článku

Žiadny príspevok, založiť novú diskusiu.
Nové v bibliografii
Biblio
Biblio
Biblio
Biblio
Biblio