Fascinujúca mašina vremeni, Stroj času: Simon Wells, Gore Werbinski

Časostroj

Je pochopiteľné, že ak dávajú v podstate neznámy film, ktorý ešte nik nevidel, o ktorom sa nikde nehovorí, a ak áno, tak iba veľmi rozpačito, idete do kina s istou nedôverou. Podozrenie sa prehlbuje, pokiaľ viete, že režiséra pred dokončením filmu vymenili. Ak navyše poznáte, že ide o remake starého filmu, spracovaného podľa ešte staršej a veľmi známej knihy, čo obyčajne nezvykne dopadnúť dobre, podozrenie sa mení na strach. Ale máte povinnosť voči sebe a národu, zvedavosti a rutine filmového maniaka. Takže si počkáte obligátnu polhodinku, pretože doručiteľ filmu zasa mešká (piváreň oproti je taká pohostinná), a s úľavou sa rozvalíte na sedadlo s vedomím, že keď už nič inšie, tak tie prachy stáli aspoň za poldruha hodiny klimatizovaného vzduchu v tomto celziami i inými stupňami (12o, slabšie povahy 10o) predimenzovanom le­te.

Lenže tesne potom, ako začnú úvodné titulky, rýchlo zabudnete na predchádzajúce obavy. Mladý univerzitný profesor, doktor Alexander Hartdegen (Guy Pearce) delí svoj svet na matematiku a krásnu Emmu. Občas preváži jedno, občas druhé, ale Alex robí všetko preto, aby stihol oboje naraz. Veda mu už vlastne patrí, takže investuje do snubného prsteňa, aby si naveky zabezpečil druhú polovicu svojho života. Lenže kratučká ľúbostná idylka sa nečakane mení na tragédiu a doteraz úspešný mladý vedec je náhle zrazený na kolená. Nemieni sa s tým však zmieriť. Vrhá sa na jediné, čo mu zostalo, a tak po štyroch rokoch čmárania vzorcov po tabuliach nájde spôsob, ako cestovať časom. Odhodlane svoj stroj nasmeruje s cieľom zabrániť nešťastiu spred štyroch rokov – aby zistil, že osud je nezvratný a ak si nevyberie svoju daň hentak, urobí to inak. Alex má však tvrdú hlavu. Keďže nepochodil v minulosti, rozhodne sa hľadať riešenie v budúcnosti. Ale budúcnosť je možno ešte horšia ako minulosť…

Príbeh H. G. Wellsa je dobre známy, no tvorcovia filmu sa však predsa len pokúsili diváka očariť a navodiť atraktívnu príchuť novoty. A čuduj sa svete, podarilo sa im to. Namiesto lacného dobrodružného príbehu s mizernými dialógmi, pochybným patetizmom a okukanými trikmi vytvorili ľudský príbeh o hľadaní cesty a trochy šťastia, pretkaný jemnou filozofiou, nabitý akciou a vynikajúcimi trikovými zábermi. Strach, ako sa dá neurotik Guy Pearce (L. A. Confidental, Priscilla – kráľovná púšte, Memento) vtesnať do úlohy Hrdinu, sa ukázal zbytočný. Naopak, tento charakterový herec pridal svojej cintľavej postave viac než jeden rozmer, a hoci na začiatku ochotne vydá zlodejovi peňaženku i rukavičky, jeho pravý hák a bambusová palica v hrsti na konci sú maximálne logické. Skvele mu nahrávajú i ostatní kolegovia – dvadsaťjedenročná čierna Írka Samantha Mumba (moderátorka MTV) v úlohe postkatastrofickej učiteľky \„reči kameňov\“, i občas počítačoví, občas Stanom Winstonom ukuchtení Morlockovia. Jeremy Irons ako podzemný Über-morlock, špecializujúci sa na ovládanie myslí, je prinajmenšom rovnako dobrý ako v Misii či Smrtonosnej pasci. Zvlášť čarovne pôsobí inteligentný knižničný program VOX v podaní Orlanda Jonesa (Evolúcia), a dúfam, že sa čohosi takého ešte dožijem. No film nestojí len na hercoch. Vynikajúci scenár, vtipné narážky, efekty, ktoré sú pastvou pre oči i uši, tvoria komplikovanú, no dokonalú skladačku, ktorá má len jedinú chybu: že nenechala diváka pokochať sa ešte aspoň takých tridsať minút.

Hoci sa Alexovi podarilo pochopiť, že to, čo sa stalo, už sa neodstane, a vyhrať svoj prvý veľký boj, príbeh zostáva nedokončený. Očividne veľmi dobre rozohratá partia. Takže mi zostáva len citovať pani Watchitovú (Phyllida Law): \„Šťastnú cestu, chlapče,\“ a trpezlivo čakať na pokračovanie.

Hodnotenie: 9/10

(Červenák: 8/10 – niet nad poctivý kus starej dobrej dobrodružnej sci-fi. Nebyť smutného faktu, že to odsekli v najlepšom, keď človek čaká ešte aspoň jednu poriadnu veľkú bitku, tak ide o zatiaľ najpôsobivejšiu scifáreň roka)

Časostroj (The Time Machine), réžia: Simon Wells, Gore Werbinski, podľa románu H. G. Wellsa, scenár: John Logan, vizuálne efekty: ILM. USA, 2002, 90 min.

Vyšlo vo Fantázii

© Alexandra Pavelková

Diskusia k článku

Žiadny príspevok, založiť novú diskusiu.
Nové v bibliografii
Biblio
Biblio
Biblio
Biblio
Biblio