X-Men, Nebuďte Wolverina!!

X-men

S rosomákom ma pred rokmi zoznámil zálesák Rolf. Rosomák je beštia prefíkaná, pustí sa aj do oveľa väčšieho protivníka, ako je on sám. A dostane ho. Aj vtedy, keď je v dobrej nálade. A čo ešte, keď je nahnevaný… Quonabov pes Skookum by vedel rozprávať.

To, že rosomák vie nadviazať blízky kontakt s človekom, sa neskôr snažil dokázať Angelikin syn Cantor. Aj chlpáč Rosomák v marvelovsko priliehavej žltej kombinéze sa pokúša ako-tak vychádzať s ľuďmi. Po svojom, ale s určitým pôvabom. Rosomáci sú predsa šelmy prebíjané.

Tak na nich všetkých zabudnite, chlapci a dievčatá. Pretože váš jediný pravý šabľoprstý Wolverine práve fičí s vetrom opreteky na Cyclopsovej rýchlomotorke. Ešte donedávna ste ho mohli nájsť v zadymenej putike kdesi na Aljaške, kde za peniaze predvádzal to, čo znamená „bleskový súboj“. Šlo mu to obdivuhodne dobre – kým nevystrčil pazúry.

Vtedy sa na scéne objaví Rogue (Anna Paquin), zraniteľná, vlhkolíca a na svoj vek trochu nedotklivá. Drsňák Wolverine (Hugh Jackman) ju zoberie pod svoje ochranné čepele a tým sa začnú problémy. Najprv má oňho záujem zvláštna výsadková skupina, vedená geniálnym profesorom Xavierom. Ale aj zlý Magneto (Ian McKellen), na celý život poznačený nešťastným detstvom, sa ide zdanlivo potrhať, len aby ho dostal na svoju stranu.

Wolverinovi sú najprv všetci ukradnutí. Má svoje vlastné nočné mory, a nestojí o ďalšie. Ale pôvab doktorky Greyovej (Famke Janssenová), pomáhajúcej profesorovi Xavierovi bojovať za práva mutantov, jeho ľahostajnosť naruší. Je veru načase, pretože kým sa vládni činitelia dohadujú, ako si Amerika poradí s mutantmi, Magneto tvrdo pracuje na svojej verzii fylogenézy. A jeho predstavy o budúcnosti sveta s ľudským druhom nepočítajú…

Prečo toľko o Wolverinovi, keď film je o X-menoch? Nuž, napriek pôsobivým špeciálnym efektom (už vidím tie skrínsejvre utápajúce sa v žiare šialených bleskov), úžasná, elektrizujúca Storm (Halle Berryová), terminátoroidná Mystique (Rebecca Romijn- Stamos), sympaťák s uhrančivým pohľadom Cyclops (James Marsden) a pripohyblivý hnusák Toad (Ray Park), ktorý by nepochybne dokázal splniť nejeden dievčenský sen, popri Loganovi Wolverinovi vyzerajú ako veľmi dekoratívni štatisti. Dokonca aj osvedčení ťahači Xavier Patrick Stuart (ktorý ako pol filmu preleží v kóme) a Magnetka Ian McKellen sú tu iba preto, aby film podal divákovi akési morálne osvedčenie, že boj dobra a zla sa nikdy neskončí, a zasial pochybnosť, pre koho je dobro dobrom a zlo zlom. Iba Rogue čiastočne dočiahne na Wolverinove kvality, a keďže energiu vysávajúca mutantka ešte pravdepodobne porastie, napĺňa nás novou nádejou. Tým skôr, že príbeh sa celkom neuzavrel – o Wolverinovej minulosti sa asi dozvieme v budúcnosti. A ako Rogue vyrieši prípadný nový romantický vzťah, si tiež nenechám ujsť. Body však strhávam za Xavierovu geniálnu školu pre geniálne deti, kde si všetci spolu geniálne nažívajú, a Singerovu nerozhodnosť, či má ísť ho odraz comicsu na pochmúrne plátno, alebo rodinný film.

Poznámka pre dámy: je zaujímavé, ako sa so zmenou v spoločnosti mení aj Hrdina. V roku 2000 vybehol typ ošúchaného, rodinne založeného drsňáka, ktorého pôvab spočíva v tom, že je ešte veľmi dobre použiteľný. Bryan Singer a Hugh Jackman patria medzi najpríťažlivejších z nich. Ale, ako hovorí Pilcerovej americká kamarátka, ak chlap vyzerá príliš fuckable, určite je gay.

Dúfam, že aspoň pre jedného z nich toto príslovie neplatí.

Vyšlo vo Fantázii

© Alexandra Pavelková

Diskusia k článku

Žiadny príspevok, založiť novú diskusiu.
Nové v bibliografii
Biblio
Biblio
Biblio
Biblio
Biblio