Výsledky ankety FÓR 2012,

FÓR 2012

Koncom minulého roka denník Fandom Sk vyhlásil anketu FÓR 2012. Čitatelia mohli hlasovať o tom, komu pririeknu titul fantastická osobnosť roka, a zároveň mali zdôvodniť, prečo túto osobu vybrali.


Do redakcie prišlo množstvo odpovedí zo Slovenska i Čiech, keďže na ankete spolupracoval aj susedský web FantasyPlanet. Nominácie a ich zdôvodnenia boli skutočne pestré. Niektoré návrhy sme museli diskvalifikovať pre nesplnenie podmienok hlasovania – uvedenie mena (prezývky) hlasujúceho a jeho e-mailovej adresy.

A aký je je teda výsledok?

Najfantastickejšou domácou osobnosťou roku 2012 sa stáva

  • spisovateľ a publicista Juraj Červenák,

    ktorý získal najviac hlasov v kategórii domáca osobnosť a zároveň najviac hlasov v ankete v celkovom hodnotení.

Na druhom mieste v rebríčku domácich fantastických osobností sa umiestnila spisovateľka a publicistka Alexandra Pavelková, zároveň aj s druhým najvyšším počtom hlasov v celkovom hodnotení.

Tretie miesto medzi slovenskými osobnosťami nezískal nikto a zároveň všetci – návrhov bolo mnoho, avšak každý bol podporený len jedným hlasom.


Najfantastickejšou zahraničnou osobnosťou roka 2012 sa stáva dvojica

  • spisovateľ Jiří Walker Procházka a filmový režisér Peter Jackson,

    ktorí od svojich fanúšikov dostali rovnaký počet hlasov.

Na druhom mieste v rebríčku zahraničných fantastických osobností sa umiestnil spisovateľ Terry Pratchett a organizátor Václav Pravda a tretie miesto medzi zahraničnými osobnosťami dopadlo úplne rovnako ako medzi domácimi.

Víťazom ankety srdečne gratulujeme a úctivo pred nimi snímame virtuálny klobúk.


A aké boli ďalšie zaujímavé návrhy a ich zdôvodnenia?

Medzi nominovaných sa dostali aj ďalšie osobnosti, napríklad spisovateľky Františka Vrbenská, Petra Neomillnerová, Cressida Cowellová, huslistka Lindsey Stirling, publicistka a šéfredaktorka FantasyPlanet Pavla Lžičarová, výtvarníci Michal Ivan a Dušan Grečner, vydavatelia Michael Bronec a Robert Pilch a, samozrejme, spisovateľ Miroslav Žamboch.

Nasledujúci výber návrhov a komentárov k nim sme sa snažili zachovať v pôvodnom znení (bez redakčných úprav):

Marián Podmanický nominoval Fedora Gömöryho, vedúceho skupiny Slovenskej akadémie vied, za jeho „vynález magnetickej neviditeľnosti. To znie ako zo sci-fi.“

Svoj hlas získal aj Felix Baumgartner, skokan zo stratosféry, pretože „Rychlost světla, která by ho právoplatně zařadila do této ankety, sice nepřekonal :-), nicméně i tak byl jeho seskok z 39 kilometrů, při kterém překonal hned tři rekordy, fantastický a dechberoucí.“ Hlas poslala wiwi.

Spisovateľ, antropológ a archeológ Steven Erikson dostal hlas od Razmatusa s týmto komentárom: „jeho tvorba, aj najnovšia kniha, presahuje hranice žánru a kvalitatívne sa môže hrdo postaviť medzi klenoty súčasnej literatúry.“

Petra Neomillnerová navrhla Katku Cranky Bazlíkovú, organizátorku, pretože je „správná baba na správném místě“.

Luthien, ktorá hlasovala za Juraja Červenáka, píše: „Pre mňa je jedným z najlepších slovenských spisovateľov vôbec. Jeho diela sa skvelo čítajú, dej príbehov je dravý a akčný. Pre mňa number 1.“. Soyka rovnaký výber zdôvodnila takto: „Vďaka jeho zvučnému menu fantastika rezonuje v ušiach národa :)“.

joehot si vybojoval uverejnenie svojho návrhu touto odpoveďou: Lékaři Pennsylvánské univerzity a Philadelphské dětské nemocnice, kolektiv osobností, které mění svět, lebo sa zaslúžili o „vyléčení leukémie malé holčičky implantací modifikovaného viru HIV. To je zkrátka zázrak.“

Jeden z hlasujúcich za Petra Jacksona Ján Fúr zdôvodnil svoj výber takto: „Pretože vďaka jeho filmom môžu fantaskní autory písať na plný úväzok a nemusia celý deň drieť na stavbe aby mali z čoho žiť.“ Samuel Prílepok má na režiséra takýto názor: „Každý správny fanúšik Tolkiena očakával sfilmovaného Hobbita hneď ako si prečítal knihu. Zatiaľ vyšiel len prvý diel z trilógie, no aj si ten film nenechal ujsť ani bežný divák. Film možno nenaplnil všetky očakávania, no ak sa naň pozriete z uhla pravého fanúšika a nie filmového kritika, tak tam Peter Jackson vložil všetko, čo bolo potrebné, efekty boli geniálne, proste presne tak som to predstavoval, ba dokonca predčil moju fantáziu. Myslím si, že tento Jackson s týmto filmom znova otvoril Tolkienovu Ardu a každý, kto nebodaj zabudol na Stredozem, sa takto vráti do najdokonalejšieho sveta fantázie, aký kedy zočil svetlo reálneho sveta. Klobúk dole pred geniálnym Jacksonom, klobúk dole pred géniom Tolkienom :)“

V redakcii nás pobavila aj nominácia od Mrfka, ktorý navrhol cenu za rok 2012 pre Koniec sveta, pretože „inšpiroval mnoho autorov a bol práve tento rok neprehliadnuteľný!“

Medzi nominovaných s dostali iní zaujímaví kandidáti, napríklad Anomander Dlouhý vlas, povolaním Syn noci či prezident Ivan Gašparovič za svoje scifi výroky v médiách. Niektorým čitateľom asi v duši rezonujú isté osobnosti celoživotne, a tak ich nominovali na cenu za rok 2012 a zrejme ich budú nominovať i v ďalších ročníkoch, napríklad: kráľ Já První, pretože je kráľ, spisovateľ Andrzej Sapkowski, pretože je „nej spisovatel ever“, zatiaľ čo podľa iného názoru táto cena patrí J. R. R. Tolkienovi, lebo „je nejlepší, většina ho pak už jen kopíruje“.


Nedá sa tu vymenovať všetky nominácie a zverejniť všetky zdôvodnenia. V mene víťazov i nominovaných však ďakujeme všetkým hlasujúcim za ich priazeň a veríme, že ich sympatie k fantastike a ľuďom, ktorí ju reprezentujú, pretrvajú i naďalej.


Na záver ešte cena pre vyžrebovaného hlasujúceho.

Knihu Zlato Arkony s podpisom Juraja Červenáka získava Mrfko, ktorý v ankete FÓR 2012 nominoval Koniec sveta. Gratulujeme.


(Foto: Archív)

© Fandom SK a Alexandra Pavelková

Diskusia k článku

Žiadny príspevok, založiť novú diskusiu.
Nové v bibliografii
Biblio
Biblio
Biblio
Biblio
Biblio