Vlas na strope,

Vlas na strope

V podstate je to kravina, ja viem. Veď vo svete a zvlášť na Slovensku sa stávajú mnohé iné, oveľa dôležitejšie veci. Ale nedá mi to. Taká malá záhada. Tenká ako vlas. Tmavý, kučeravý…

To bolo takto: V sobotu som vysávala, tak ako to robí každú sobotu väčšina antifeministicky založených žien. Veď to poznáte – prach a smeti treba vychytať skôr, než sa v nich usadia kolónie roztočov, rozskočov a rozvrtov, aspoň tak nás učili. Potom treba hubicu vysávača otočiť k nebesiam, teda k povale, zničiť týždňové pavučiny a vlákienka prachu, ktoré majú tendenciu zotrvávať tam hore.

A vtedy som ho zbadala.

Tmavý, dlhý, kučeravý (no dobre, nie až taký kučeravý, ako by si niekto rád predstavoval).

Môj vlas.

Ležal na strope, mierne pokrútený, skvele sa odrážal od bielej maľovky. Okamih som vymeriavala vzdialenosť, aby som neoškrela maľovku a zároveň čo najefektívnejšie zbavila strop nečistoty.

Cuc, a bol vo vysávači. Bleskovka.

A potom mi to začalo vŕtať hlavou. Ako sa môj vlas dostal na strop? Keby tam dajako voľne povieval, povedala by som, že máme v byte nejaké vzdušné prúdy. Ale on tam spočíval, hovel si tam, akoby tam spadol chvíľu potom, ako sa uvoľnil z hrebeňa. Lenže, pokiaľ viem, vlasy len tak ľahko k stropu nepadajú.

Odvtedy hútam: Čo ak pre tento vlas neplatí gravitačný zákon? Ak je to chytľavé a dostanú to aj ostatné vlasy, unesú ma? Znamená to, že sa najbližšie prebudím s nosom tesne pod povalou a vonku už vôbec nebudem môcť vychádzať?!

Nie, to je nemožné. Azda to bol len nejaký pavúk – fetišista, ktorý si svoj úlovok prilepil na obľúbené miestečko vedľa lustra. Predsa ľudia sme kadejakí, prečo by aj pavúky nemohli mať svoje úchylky?

Alebo, čo ak sa každý večer náš dom gravitačne prepóluje? Možno v skutočnosti spávam na strope, a ani o tom neviem.

Je to záhada. Ale niekde v podvedomí tuším, že to má celkom jednoduché a racionálne vysvetlenie, ako napríklad to, prečo sa z obchodov vytrácajú slovenské výrobky a prečo sa zákony priečia zdravému rozumu.

Možno by som to mala radšej všetko nechať tak. Vlastne je dobre, že ten vlas už trčí vo vysávači.

Pre istotu ho zajtra vyčistím.

Vyšlo vo Fantázii

© Alexandra Pavelková

Diskusia k článku

Nové v bibliografii
Biblio
Biblio
Biblio
Biblio
Biblio