Leopold kontra Sully – 1:0, KATE A LEOPOLD (Kate and Leopold), r. James Mangold, USA, 2001 (kino)

Kate a Leopold

KATE A LEOPOLD (Kate and Leopold), r. James Mangold, USA, 2001 (kino)

Roky som bola presvedčená, že najlepším mužom je Byron Sully, zamestnaný ako manžel doktorky Quinnovej. Tento indiánsky odchovanec je priam ideálny chlap – dobre vyzerá, so všetkým si poradí, veľa toho nenahovorí, a ak áno, tak len preto, aby nejako ulahodil svojej polovičke. Túto teóriu mi trochu nabúral Mel Gibson vo filme Po čom ženy túžia, ale zrazu sa objavil nový horúci kandidát: vojvoda Leopold Alexis Elijah Walker Gareth Thomas Mountbatten.

Leopoldovou náplňou práce je byť vzdelaný, kultivovaný a príťažlivý príslušník vysokej šľachty. Takáto činnosť ho nudí, takže sa vo voľnom čase venuje vynaliezaniu veľmi užitočných zariadení. Ale zatiaľ ho nik neberie vážne. Preto nemá ani penny a pod tlakom rodiny prichádza do Ameriky nájsť si bohatú nevestu. Okolo neho neustále víri fanklub vydajachtivých zbohatlíckych dcéreniek, ale Leovi je úloha drahocenného prívesku na peňaženke potencionálneho svokra odporná. Je v pasci. Slávnostný večierok je skôr brutálne očipkovanou a odekoltovanou poľovačkou na vznešeného ženícha. Tesne pred tým, ako má Leopold oznámiť meno svojej vyvolenej, všimne si podozrivého chlapíka. Každý dôvod mu je dobrý, aby mohol uniknúť, preto sa votrelca pustí prenasledovať. V hustom daždi vylezú na čerstvo postavený Brooklynský most. Trochu nedorozumenia, trochu zaťatosti, a obaja muži sa rútia do hlbiny… aby sa prebrali u nás, v 21. storočí.

To je doba ako stvorená pre Kate McKayovú, ambicióznu pracovníčku reklamnej agentúry. Nemá emócie, na vzhľade jej nezáleží, jej svetom je práca – ako hovorí jej šéf, správa sa ako chlap. Čo šéf netuší, divák vie naisto, že týmto postojom Kate zakrýva svoju zraniteľnosť. Ešte sa nespamätala zo zničeného vzťahu so Stuartom, ktorý je oným skokanom z mosta a objaviteľom časopriestorovej brány. Keďže však Stuart býva iba o poschodie vyššie, do jej života zákonite musí zasiahnuť aj Leopold.

Hugh Jackman (X-men, Operácia Swordfish) sa so svojou úlohou distingvovaného gentlemana naozaj pohral. Jeho Leo sa v tomto hlučnom, uponáhľanom, jednorázovom svete učí naozaj rýchlo, ale stále si zachováva dôstojnosť a dobré mravy, čím šokuje nielen Kate, ale aj jej šéfa a brata Charlieho. Keďže Stuart sa zásluhou vlastnej nešikovnosti po záhadnom zmiznutí všetkých výťahov dostáva do nemocnice, je jasné, kam budú počiatočné nezhody starosvetského šľachtica a nebezpečnej modernej ženskej smerovať. A Kate sa pomaly roztápa, pretože pri takom dokonalom mužovi, akým je vojvoda, sa ani ináč nedá…

Kate a Leopold režiséra Jamesa Mangolda mohla byť celkom milá časovka, prifarbená ľúbostnou zápletkou. Rozvláčny scenár a mnohé chyby (zlý zvuk, trčiaci mikrofón), logické kotrmelce (v celom New Yorku sa vyparili výťahy, ale nikomu to prakticky nevadilo), však znižujú hodnotu vynikajúcich hereckých výkonov Hugha Jackmana a Meg Ryanovej (Francúzsky bozk). Ani postavenie týchto dvoch hviezd nebolo najšťastnejšie – Ryanová vyzerá popri Jackmanovi pristará a ošúchaná na to, aby za týždeň poplietla hlavu vojvodovi, ktorý sa dosiaľ tvrdo vyhýbal manželskému chomútu. Pointa je priehľadná už od začiatku, ešte skôr ako Leo povie: „Zdá sa mi, akoby sme sa odniekiaľ poznali.“ Najviac však príbehu ublížila línia Katinho bláznivého brata, ktorý prikvitol odnikiaľ, a kým sa tam opäť odpratal, vyplnil priestor zbytočnými problémami v jeho vlastnom ľúbostnom živote.

Film nie je ničím, čo by ste museli vidieť na veľkom plátne, môže byť však príjemným spestrením večera pri videu. Odporúčam ho všetkým mužom, ktorí chcú vedieť, ako sa správať k ženám. A rovnako odporúčam všetkým ženám, aby sa zmierili s tým, že dokonalého muža nestretnú, a ak áno, tak len na videokazete.

Hrá ho Hugh Jackman.

Hodnotenie: 5/10

Vyšlo vo Fantázii

© Alexandra Pavelková

Diskusia k článku

Žiadny príspevok, založiť novú diskusiu.
Nové v bibliografii
Biblio
Biblio
Biblio
Biblio
Biblio