Jeremy sa polámal, Dračie diery (Dungeons & Dragons). Réžia: Courtney Solomon.

„Jeremy is brooooken“ srdcervúco hučí Eddie Wedder, spevák skupiny Pearl Jam. Dobre sa na neho pozerá. Je zaujímavo stavaný, má hriešne peknú tváričku a človeku pripadá neuveriteľné, že z tej sladkej pusinky vychádza taký mužný hlas.

V tomto filme je ale iný Jeremy. Irons. Charizmatický jezuita, člen diktátorskej rodiny, milenec. Nesporne bol najväčším, najkyslejším a najšpicatejším lízatkom, ktoré producenti pretŕčali v reklamnej kampani potenciálnym divákom popred nos. Tak prečo neísť na Ironsa? Zvlášť keď k nemu sľubujú kŕdeľ obrovských krásnych bytostí, pražskú operu a dobrodružstvo?

I prihodilo sa to takto: sedemnásťročná cisárovná Savina (Thora Birch) prevezme po otcovej smrti vládu a pristúpi k radikálnemu rozhodnutiu – každým dostupným spôsobom zariadiť rovnoprávnosť pre všetkých obyvateľov svojej krajiny. To sa však nepáči podaktorým členom šľachty. Najmä mocný čarodejník Profion (Jeeeremyyy) si budúcnosť cisárstva predstavuje celkom inak. Kľúčom k moci je starodávny asterický rubín (z neznámych príčin tu nazývaný diamantom), pretože otvára bránu k čarovnému žezlu, ktorého pomocou sa dajú ovládať červení draci. A kam sa hrabe slovenské vojenské letectvo na údernú silu dračej letky…

K rubínu, pardon, diamantu, sa snažia dostať asi všetci. Nás zaujímajú dvaja zlodeji – mladý a nádejný hrdina Ridley (Justin Whalin), a nevyhnutná komická figúrka Snails v podaní klasicky hollywoodsky ukecaného černocha Marlona Wayana, ktorý neustále vypliešťa oči, rozhadzuje rukami, vreští a mutuje . Ich priority sa však pomaly menia, hlavne zásluhou čarodejníckej učnice a čiernej elfky bielej pleti Nordy, takto najlepšej cisárovninej stopárky. Honba za drahokamom tvorí prakticky hlavnú zápletku filmu. Všetci vieme, že po mnohých peripetiách a za cenu bolestných strát naši vyhrajú. Príbeh prinesie povinné poučenie ďalším generáciám – zlo prináša iba zlo a čože je ľudstvo v porovnaní so silou prírody a prirodzenej mágie?

Kto to videl, povie vám, že to bol nanič film. Dialógy ako z vyhlasovania cien MTV, moderné účesy, okuliare a podobné nezmysly, ktoré robia z poriadnej temnej fantasy show pre konzumných teenagerov. Nevyrovnané herecké výkony – sám Irons je miestami excelentný, až nemáte problém uveriť, že je naozaj silne megalomanským a neurotickým čarodejníkom, inokedy sa zasa pred kamerou unudene fláka – i trikové zábery, ktoré neprinášajú nič lepšieho, ako bolo ukázané v Dračom srdci (dajte nám Godzillúúú!), tiež dokážu znechutiť. Najviac však divákom trhá posolstvo tohto príbehu – tisíckrát obohratý boj o politickú moc, koncentrovaný v ideálnej a svet idealizujúcej panenskej cisárovnej a zvrhlom zlom mágovi, ktorému slúži ešte zvrhlejší sadistický veliteľ.

Našťastie, film má i svoje svetlé, teda temné stránky. Justin Whalin známy z televízneho Supermana robil všetko, aby využil túto príležitosť a väčšinu divákov dokázal presvedčiť, že láska a zásadovosť urobila z malého zlodejíčka skutočného hrdinu. Áno, pri svetonázorových kecoch sa budete riadne nudiť, veď priamy prenos z nášho parlamentu je oveľa zábavnejší. Ale výborná hudba, dunenie dračích krokov a svišťanie krídiel vám tieto hluché slová bez problémov vytesnia z hlavy. Aj keď som sa obávala, že najlepšiu scénu – krotenie draka – vyplytvali tvorcovia hneď na začiatku, posledných pätnásť minút, zaplnených hromadnou dračou bojovou scénou, stojí za to. Bývam neďaleko vojenského letiska, tak viem, o čom hovorím. A posledný, dôležitý fakt: Ak chcete z Dračích dier skutočne niečo mať, zoberte do kina svoje deti, alebo si nejaké požičajte. Potom sa skúste trochu vcítiť do toho, že aj vy máte jedenásť rokov a drvivú väčšinu voľného času trávite naháňaním príšer vo virtuálnych katakombách. Potom vyjdete z kina s rozžiarenými očami a ešte dlho, doma – či na druhý deň v škole, budete pristávať…

Mimochodom, deň po Dračích dierkach som si nahrala tretí diel japonského filmu Record of the Lodoss War. Poctivá ručná animácia. Keď znova zatúžim vidieť nejakú poriadnu dračiu dieru, pozriem si radšej túto japončinu…

Aaaach, Jeremy is broookeeen…

Dračie diery. Réžia: Courtney Solomon. Scenár: Topper Lilien, Carroll Cartwright. Hudba: Justin Caine Burnett. Štúdiá: Silver Pictures, Station X Studios, LLC, Stillking, Sweetpea Entertainment (SA: Nu Metro). USA, 107 min.


In: Fantázia č. 19

© Alexandra Pavelková
Nové v bibliografii
Biblio
Biblio
Biblio
Biblio
Biblio