Galaxy Quest, Dean Parisot

Galaxy Quest

Pred časom som pracovala na interview so Sigourney Weaverovou, preto najsilnejšou motiváciou zájsť do kina bola zvedavosť, ako si Ripleyová poradí s dvojúlohou priblbej poručíčky Tawny Madisonovej a uťahanej herečky Gwen DeMarcoovej. Ba nie. Asi najvýznamnejšou pikoškou okolo výroby filmu bola hláška, že Weaverová konečne ukáže podprsenku.

Úvodné scény maškrtia na dokonale vernej atmosfére veľkého Galaxy Quest conu. Napriek tomu, že poslednú epizódu natočili pred osemnástimi rokmi, seriál v televízii stále beží a teší sa veľkej obľube. Lenže herci, ktorí pôvodne stvárnili neohrozenú posádku lode NSEA Protector, odvtedy žiadnu poriadnu úlohu nedostali. A tak sú ich reakcie na popularitu veľmi rôzne… Medzi fanúšikov sa pripletie skupinka naozaj „skalných“ obdivovateľov hrdinského kapitána Kir… Taggarta, ktorého v seriáli hral Jason Nesmith (Tim Allen). Až keď na druhý deň Nesmith vytriezvie z obvyklej opice, ukáže sa, že dôverovať skalným fanúšikom sa nevypláca. Vykľujú sa z nich totiž mimozemšťania, ktorí veria, že vesmírna loď Protector i jej hrdinská posádka je skutočná… A tak herci, ktorí spočiatku dúfajú, že ide o nové angažmán, musia zachrániť pred celú cudziu civilizáciu.

Nič nové, nič svetoborné. Ale všetko tak, ako má byť. Po Matrixe nás už Winston ťažko prekvapí s nejakým úžasným efektom, no tekutá ochrana pri prenose pôsobí celkom dôveryhodne. Nič nechýba. Ani prelet čiernou dierou, ani ukážky z počítačovej hry. Je tu pesimistický Spo… Dr. Lazarus (Alan Rickman), pôvabná a zbytočná Tawny, krásna mimozemšťanka (Missy Pyle), bývalý adolescent Laredo (Daryl Mitchell) a člen posádky, ktorého meno si nik nepamätá, lebo vždy hrá obeť mimozemskej príšery. Nechýba ani skupinka pubertálnych nadšencov, ktorí síce vedia, že žiadna loď Protector neexistuje, ale to im nebráni do detailu poznať jej technické vybavenie a používať ho.

Film obohacuje zbierku všetkých holywoodskych klišé, vrátane niekoľkonásobnej záchrany v poslednej chvíli, takmer nezničiteľného hlavného záporáka, a geniálnych počítačových detí. Asi to bol zámer, iba mne to pripadalo trocha prepchaté. Táto snímka však môže byť príjemnou súčasťou vášho nedeľného podvečera, a ak vám posádky niektorých kozmických lodí niečo hovoria, pravdepodobne sa aj dobre zasmejete. A budete závidieť účastníkom Galaxy Quest conu. Aj ja chcem taký con, kde do sa foajé efektne vmanévruje naozajstná kozmická loď! Aj ja chcem Omegu 13!

Ozaj, a tú podprsenku som si všimla iba preto, lebo som to vedela vopred. Ale páni majú možno iný názor.

Vyšlo vo Fantázii

© Alexandra Pavelková

Diskusia k článku

Žiadny príspevok, založiť novú diskusiu.
Nové v bibliografii
Biblio
Biblio
Biblio
Biblio
Biblio