Angel Sanctuary, Réžia: Kaori Yuki

Angel Sanctuary

Setsuna Mudou sedí s hlavou medzi kolenami pred zatvorenými dverami svojho bytu. V tvári sa mu zračí zúfalstvo, ale hysterickým nadávkam svojej kultivovanej, krásnej matky nemôže uniknúť. Ozývajú sa totiž aj z jeho vlastného vnútra. Naozaj je zvrhlík. Úchyl.

Pobozkal svoju vlastnú sestru.

Zakázaná láska k Sarah však nie je jeho jediným problémom. Setsuna ani zďaleka nie je žiadny svalovec, a so svojou miernou a jemnou povahou je pre svojich starších spolužiakov ideálnym terčom šikanovania. Jediným človekom, ktorý sa ho zvykne zastať, je Kira, svojský mladík s predlhou minulosťou.

Setsuna však nemá ani tušenia, že jeho najväčším problémom je nastávajúca apokalypsa, skaza celého sveta, ktorú má na svedomí on sám. Tento neduživý chlapec zmietaný hormonálnymi a psychickými búrkami svojho pubertálneho života je totiž reinkarnáciou trojkrídlej Alexiel. Pred mnohými vekmi sa Alexiel spojila s démonmi a vzbúrila sa proti Najvyššej bytosti a nebeským anjelom, vedeným jej bratom – dvojčaťom – Rozielom. Prehrala, ale zvyškami síl naveky umiestnila svojho brata v podsvetí. Za trest bolo jej telo zakliate do kryštálu a jej duša odsúdená na ustavičné znovuzrodenie – do tela pozemskej bytosti – aby znova a znova umierala krutou a bolestnou smrťou. Samoľúby Roziel tuší, že jedine utrpenie a nespravodlivosť dokáže prebudiť ducha jeho sestry, a preto rozsieva okolo Setsunu chaos, nešťastie a smrť. Keď chlapec príliš dlho odoláva, Roziel sa rozhodne zničiť to, čo má Setsuna najradšej. Svet sa rúti do skazy a iba prebudená Alexiel má moc ho zachrániť. Preto \„dobrí\“ činia ohavné skutky a o konaní \„zlých\“ sa tiež dá pochybovať…

Angel Sanctuary je tragický príbeh v štýle shoujo manga, s mnohými vrstvami. Vojna o vládu nad nebesiami, kde život obyčajného človeka pranič neznamená, prikrýva prehry a výhry osobných bojov, či už ide o reinkarnáciu pôvodne chladného Kiru Sakuyu alebo malého démonka, z ktorého sa vykľuje niečo iné. Uniformovaní anjelskí osloboditelia a brutálni naprávači sveta veľmi pripomínajú tých, ktorí sa tak často a s obľubou objavujú vo večerných správach.

Kaori Yuiki dokázala do svojej takmer manieristickej kresby preniesť dušu a pocity klasických maliarov, no jej majstrovská hra s farbami a líniami nie je to najsilnejšie, čo môže Angel Sanctuary poskytnúť. Nad kresbou stojí skvelý príbeh, výborne \„prekreslené\“ charaktery a veľmi logické riešenie. Pretože v každom z nás je kúsok diabla (teda hlavne vo mne), i poriadny kus anjela.

Len niekedy je ťažké určiť, ktorý z nich je lepší.

Pozn.: Pre násilné scény a cielené emocionálne vydieranie neodporúčam film divákom mladším než 15 rokov.

Ďalšie info: http://www.centralparkmedia.com/angel/

Vyšlo vo Fantázii

© Alexandra Pavelková

Diskusia k článku

Žiadny príspevok, založiť novú diskusiu.
Nové v bibliografii
Biblio
Biblio
Biblio
Biblio
Biblio